Zajednica športskih udruga grada Makarske je započela provedbu projekta „SPORTski INpuls“ namijenjenog djeci s teškoćama te osobama s invaliditetom, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama kao posebno ranjivoj skupini kvalitetno uključivanje u sportske aktivnosti kako bi stekli vještine timskog rada, suradnje i rješavanja sukoba, razvijali koncentraciju i pažnju, podizali motivaciju i kompetencije potrebne za njihovo osnaživanje i izjednačavanje u mogućnostima za socijalnu uključenost. Trajanje projekta je 2 godine (od 21.12 2018. - 21.12.2020). Nositelj je Zajednica športskih udruga grada Makarske, partneri su Udruga osoba s invaliditetom Sunce Makarska Osnovna škola Stjepana Ivičevića, Osnovna škola Petra Perice te Grad Makarska. Vrijednost projekta je 1.384.089,51 kn. Kontakt osobe voditeljica projekta Tanja Visković , stručni koordinator Mario Marinović. Projekt je planiran za 55 korisnika sa posebnim potrebama.
 
Dovodite slobodno svoju djecu, trebat će im vremena da se opuste, priđu stijeni, ali moraju dolaziti kako bi se opustili i prihvatili to okruženje, a jednom kad probaju penjanje sigurna sam da će ga i zavolit - poruka je trenerice
 
Verica Tomić u programu Sportski Inpuls - kako ? 
Sasvim slučajno u neformalnom razgovoru sa Lidijom Vukadin Vranješ sam saznala da im treba kineziolog na projektu pa sam se ponudila. Davno sam se bavila penjanjem u Beogradu, odakle sam se i doselila u Makarsku.
 
Koliko je djece iz programa trenutno u nama trenutno još nepoznatom sportu - sportsko i terapijsko penjanje ?
Trenutno je 6 djece koji dolaze redovito na trening.
 
Izgleda nemoguće, ali koliko vidimo "mali penjači" to super rade. Koja je tajna ?
Penjanje je prirodna kretnja, nema kontakta, svatko se mora sam sa sobom i stijenom izboriti, moram priznati da baš vole penjanje i uživaju u tome.
 
Kada i gdje se sve trenira ? Obzirom da kreće zimski period, bure, kiše i hladnoće, imate li alternativu za njih ili ? 
Mi svakako treniramo u zatvorenom prostoru, maloj dvorani GSC Makarska, na novoj boulder stijeni financiranoj iz projekta Sportski INpuls, ne ovisimo o vremenskim uvjetima, osim za izlete a to svakako planiramo prema prognozi.Treniramo i ujutro i popodne tokom tjedna, a pored boulder treniramo i na visokoj stijeni u velikoj dvorani GSC Makarska.
 
Kada si se "uhvatila" ovog projekta je li postojao određeni strah ili nesigurnost, obzirom da je specifičan trening za djecu u programu ? 
Pa ne mogu reci da sam bila skroz opuštena, ali vrlo brzo kroz edukaciju i razgovor sa kolegama iz udruge Sunce smo se opustili i uživamo radeći sa njima.
 
Što te najviše veseli u radu sa djecom, a što brine ? 
Brine nas najviše sigurnost njihova jer je ovo ipak ekstremni sport, a veseli nas svaki trening u kojem oni savladaju prepreku više.
 
Postoji li mogućnosti da djeca nastupe na nekom natjecanju, kako bi odmjerili snage sa vršnjacima, ukoliko postoji takav oblik natjecanja za sportsko i terapijsko penjanje ili ? 
Natjecanje postoji potrudi ćemo se da ih odvedemo na neko, ali morat će još malo da usavrše svoje veštine.
 
Na kraju, imaš li poruku za roditelje ?
Dovodite slobodno svoju djecu, trebat će im vremena da se opuste, priđu stijeni, ali moraju dolaziti kako bi se opustili i prihvatili to okruženje, a jednom kad probaju penjanje sigurna sam da će ga i zavolit.
 
 

SPORTSKO i TERAPIJSKO PENJANJE : Verica Tomić/Marina Kalajdžić  099/7758582 i 098/858602, KOŠARKA : Lea Boras 095/7929892. PLIVANJE : Željka Boban 091/1915993, Mario Marinović 098/9518528; ATLETIKA : Stjepko Vodanović 091/5666985 ; BICIKLIZAM : Dane Zrna i Nenad Židić 097/6483431 i 0911617471 ; Trajanje projekta je 2 godine (od 21.12 2018. - 21.12.2020) i namijenjen je za 55 korisnika . Vrijednost projekta je 1.384.089,51 kn. Kontakt osobe voditeljica projekta Tanja Visković , stručni koordinator Mario Marinović - email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Podstranica financirana sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. 

 

*Ova podstranica financirana je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
Web stranica Sport Makarska koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Više informacija Slažem se Ne slažem se