Zajednica športskih udruga grada Makarske je započela provedbu projekta „SPORTski INpuls“ namijenjenog djeci s teškoćama te osobama s invaliditetom, sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj je Zajednica športskih udruga grada Makarske, partneri su Udruga osoba s invaliditetom Sunce Makarska, Osnovna škola Stjepana Ivičevića, Osnovna škola Petra Perice te Grad Makarska.
Cilj projekta je omogućiti poboljšanje pristupa i sudjelovanje u sportskim sadržajima u gradu Makarska djeci s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Očekivani rezultati projekta su: uključivanje 55 pripadnika ciljane skupine kroz 5 sportskih aktivnosti (atletika, sportsko penjanje, biciklizam, košarka i plivanje), uključivanje 10 trenera u rad s ciljanom skupinom, podizanje svijesti javnosti o važnosti uključivanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti. Trajanje projekta je 2 godine (od 21.12 2018. - 21.12.2020). Ukupna vrijednost projekta je 1.384.089,51 kn, od čega je Europska unija sufinancirala, iz Europskog socijalnog fonda, 1.176.476,08 kn.
Kontakt osobe voditeljica projekta Tanja Visković 091 531 7688, stručni koordinator Mario Marinović 098 9518 528. E-mail :sportinpuls@gmail.com

6 mjeseci nakon - Lista mogućnosti naše djece i odraslih kao aktivnih sudionika svih segmenta našeg društva je NEOGRANIČENA!

Sada kada je već prošlo malo vremena, vrijeme je za jedan kratki rezime ovog hvale vrijednog projekta. Popričali smo sa voditeljicom Tanjom Visković, kako je to bilo od samih početaka pa do prve ljetne pauze i što se dalje sprema :

Pa Tanja, kako je bilo uopće raditi tj pripremati ovaj veliki projekt za Grad ?  Projekt kao takav je bio je već napisan i prihvaćen u trenutku kad sam ja kao voditeljica projekta ušla u isti. Moje osobno mišljenje da se radi o jednom od ljepših projekata u ovom trenutku na području Grada Makarska. Pripreme su krenule od prvog trenutka, kao i uključivanje korisnika, djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom u redovne sportske aktivnosti 5 sportskih klubova na području grada. Radimo od prvog dana konstatno na prezentaciji, promociji i oglašavanju projekta, kao i senzibilizaciji okoline prema našim korisnicima.

Na koje ste sve poteškoće nailazili i kako ste to uspijevali riješiti ? Moram priznati da sam ugodno iznenađena minimalnom količinom poteškoća i problema u provođenju projekta, dobrim dijelom i zbog činjenice da su svi suradnici i partneri izuzetno spremni na suradnju i podršku u provođenju. Eventualne prepreke zbog svega gore navedenog a i zbog spremnosti projektnog tima brzo i lako rješavamo s puno entuzijazma i ljubavi prema našoj djeci. 

Sada je već prošlo , koliko 6 mjeseci od prvih treninga, možete li nam reći kako ste zadovoljni do sadašnjim radom trenera ali i odazivom roditelja? Jako sam zadovoljna suradnjom s našim trenerima, spremni su na sve i od ranije upoznati i vrlo senzibilizirani za naše korisnike. Maksimalno su izašli u susret vezano za lokacije, termine i opremu za treninge. Odaziv roditelja je izuzetno dobar i u ovom trenutku se bližimo brojki od 40 korisnika od predviđenih 55 u dvije godine provođenja projekta.

Bilo je nekoliko predavanja za trenere, je li to dio programa tj. neophodno obzirom na "specifičnost" treninga djece polaznika programa ili ? Tako je. Svi naši treneri, bez obzira na dosadašnje iskustvo u radu s našom djecom su prošli posebnu seriju edukacija od strane Savjetovališta Lanterna posebno pripremljenu za ovu vrstu projekta. Također su naše stručne psihologice i defektologice u svakom trenutku spremne i dostupne za sva pitanja i nedoumice koje bi mogle mučiti naše trenere i njihove volontere u direktnom radu s našom djecom.

 Ok, slijedi jesensko zimski dio - kakvi su planovi za dalje ?   Imamo još puno posla pred nama i velike planove, čekaju nas dva sportska takmičenja, studijsko putovanje na praktičnu nastavu i predavanje naših trenera u Zagrebu, paraolimpijski dan uvršten u kurikulum obje makarske Osnovne škole, partnere u projektu gdje ćemo organizirati predavanja gostujućeg predavača, našeg paraolimpijca u cilju približavanja i daljnjeg senzibiliziranja društva na djecu s teškoćama u razvoju i njihove inkluzije u sport.

Spremate li nekakvo iznenađenje za polaznike, ali i sam Grad kada je ovaj program u pitanju ?  Svakodnevno radimo na projektu, ja i cijeli projektni tim sa suradnicima. Neka iznenađenja ostanu baš to- iznenađenja.

Što bi istakli kao najveću prednost, a što je po Vama najveća "zamka" ili prepreka ovog programa, kada su korisnici u pitanju ? Najveća prednost, ujedno i bogatstvo ovog projekta je što će djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom zaista trenirati atletiku, plivanje, košarku, biciklizam i penjanje i uvjerena sam da će sa prestankom trajanja ovog projekta to i nastaviti kao aktivni članovi tih sportskih klubova. Kada imate ovakav pristup i uvjereni ste u uspjeh ovog projekta onda zamki nema, ili ih barem ja ne primjećujem.

 Je ste li zadovoljni postignutim do sada ? Jako sam zadovoljna postignutim rezultatima projekta do sada. Ali uvijek možemo sretnije i spretnije.

Poruka čitateljima ? Lista mogućnosti naše djece i odraslih kao aktivnih sudionika svih segmenta našeg društva je NEOGRANIČENA! Sve što trebamo je otvoriti srca i stvoriti im priliku.

 

 

KOŠARKA : Lea Boras 095/7929892. PLIVANJE : Željka Boban 091/1915993, Mario Marinović 098/9518528; ATLETIKA : Stjepko Vodanović 091/5666985 ; SPORTSKO i TERAPIJSKO PENJANJE : Verica Tomić/Marina Kalajdžić  099/7758582 i 098/858602 ; BICIKLIZAM : Dane Zrna i Nenad Židić 097/6483431 i 0911617471 ; Trajanje projekta je 2 godine (od 21.12 2018. - 21.12.2020) i namijenjen je za 55 korisnika . Vrijednost projekta je 1.384.089,51 kn. Kontakt osobe voditeljica projekta Tanja Visković , stručni koordinator Mario Marinović - email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Izradu podstranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

*Izradu podstranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
* Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Zajednice športskih udruga grada Makarske.
* Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Web stranica Sport Makarska koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Više informacija Slažem se Ne slažem se